Oxazepam snuiven, waarom niet (en waarom wel)?

Oxazepam is een kalmeringsmiddel. Het werkt rustgevend, vermindert angstgevoelens, ontspant de spieren en het maakt je suf. Omdat de werking van het middel afneemt wanneer je het langdurig gebruikt, gaan gebruikers steeds vaker de oxazepam snuiven.

Wat zijn de effecten en de eventuele negatieve consequenties van het snuiven van oxazepam? Wij deden onderzoek…

Waar wordt oxazepam voor gebruikt?

Zoals we al schreven werkt oxazepam rustgevend en helpt het bij gevoelens van angst. Het ontspant de spieren en het maakt je suf. Het wordt daarom ook regelmatig voorgeschreven aan mensen die slaapproblemen hebben.

Ook bij het afkicken van alcohol wordt oxazepam in sommige gevallen ingezet, om de ontwenningsverschijnselen te verminderen.

Oxazepam kalmeert het centrale zenuwstelsel en daarom is dit middel ideaal voor mensen die willen ontsnappen aan de realiteit. Je wordt er suf van, het geeft je een ontspannen gevoel en je kunt er goed op slapen.

Wanneer je een hoge dosis oxazepam inneemt kan het milde euforie veroorzaken.

Het middel werkt nadat het is ingewerkt (ongeveer een uur na inname) 6 tot 8 uur.

Oxazepam snuiven, wat is het effect?

Omdat oxazepam zo sterk werkt op het centrale zenuwstelsel, kan het een gevoel van welzijn of een ‘high’ gevoel geven. Dit aangename effect kan worden vergroot en verlengd door de oxazepam te snuiven.

Oxazepam komt in capsulevorm. De inhoud van de capsule wordt geleegd, om het vervolgens te snuiven.

Mensen die oxazepam snuiven doen dit om de effecten van het middel te vergroten, de aangename effecten ervan te verlengen of te intensiveren.

Ook wordt oxazepam gesnoven omdat er een tolerantie ontstaat wanneer iemand oxazepam langdurig gebruikt. Als iemand tóch effect wilt hebben, wordt ervoor gekozen het middel te snuiven.

Wat zijn de gevolgen van oxazepam snuiven?

Helaas heeft oxazepam een lange lijst met bijwerkingen. Wanneer je oxazepam gaat snuiven in plaats van het in te nemen als capsule, worden deze bijwerkingen ernstiger.

Bijwerkingen zijn duizeligheid, slaperigheid, zwakheid, veranderde eetlust, verminderde coordinatie, geheugenproblemen, diarree, droge mond, constipatie, veranderde visie, moeite met plassen, libidoverlies, afname van het reactievermogen, sufheid, afhankelijkheid en verslaving. En in het ergste geval: een overdosis.

Is oxazepam snuiven verslavend?

Eerder schreven wij een artikel over medicijnverslavingen, want steeds meer mensen raken verslaafd aan medicatie. In Amerika is er begin dit jaar zelfs een farmaceut, Johnson & Johnson, veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 572 miljoen dollar. Zij zijn beschuldigd van bijdrage aan de verslaving van honderdduizenden Amerikanen aan opiaten.

Bij dagelijks gebruik is oxazepam zeer verslavend. Gebruik het middel daarom nooit langer dan twee maanden achter elkaar, liever nog niet langer dan twee weken achter elkaar. Het middel werkt het beste wanneer je het maximaal eens in de drie dagen gebruikt.

Stoppen met oxazepam

Het is moeilijk om te stoppen met oxazepam wanneer je eenmaal verslaafd bent. Afkicken gebeurt vaak in een verslavingskliniek.

Wanneer je het toch langer gebruikt dan twee maanden, of zelfs wanneer je het twee weken lang dagelijks gebruikt hebt, stop dan niet in één keer maar bouw het gebruik af. Doe dit in overleg met je arts of apotheker.

Een oxazepamverslaving herkennen bij een dierbare

Vermoed jij dat iemand die je dierbaar is verslaafd is aan oxazepam? De volgende symptomen kunnen hierop wijzen:

  • Agitatie
  • Extreme vermoeidheid
  • Loopneus
  • Verwarring, vertroebeld denken
  • Verandering in oordeel, moeite met besluitvorming
  • Neusbloedingen
  • Euforie
  • Onduidelijke spraak

Wel of geen oxazepam snuiven?

Als ervaringsdeskundigen – Jooppaul was ook ernstig verslaafd aan slaap- en kalmeringsmiddelen – raden wij het absoluut AF om oxazepam te snuiven. Wanneer normale inname niet meer (voldoende) werkt voor jou, is het waarschijnlijk tijd om te stoppen. Neem daarom direct contact op met jouw huisarts, voordat je een serieuze verslaving hebt en terecht komt bij een verslavingskliniek zoals Castle Craig of Brijder.

Wij zijn geen artsen, neem altijd contact op met een arts als je vragen hebt over het gebruik van oxazepam.

Ben je verslaafd aan medicijnen? Hier kun je allemaal terecht!

Misschien vind je dit ook interessant:

Bronnen

RehabCenter

Trouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *