ADHD en verslaving; dit is het verband en onze ervaring!

ADHD en verslaving is een combinatie die vaak voorkomt. Een aantal kenmerken van ADHD zijn rusteloosheid, concentratieproblemen, impulsief gedrag, vergeetachtigheid, uitstelgedrag, hyperactiviteit en onbewust over je eigen grenzen gaan. Maar waarom zijn veel mensen met ADHD verslaafd, of andersom, waarom hebben veel verslaafden ook ADHD?

ADHD verslaving

ADHD en verslaving is een combinatie die vaak voorkomt. Een aantal kenmerken van ADHD zijn rusteloosheid, concentratieproblemen, impulsief gedrag, vergeetachtigheid, uitstelgedrag, hyperactiviteit en onbewust over je eigen grenzen gaan. Maar waarom zijn veel mensen met ADHD verslaafd, of andersom, waarom hebben veel verslaafden ook ADHD?

Jooppaul heeft ADHD en is (was) verslaafd.

JP adhd verslaving 2015
JP in 2014, nog in gebruik.
Het enige moment wanneer JP zich fijn voelde was als zijn kinderen er waren. Dan had hij genoeg positieve impulsen en afleiding.

Zelf ben ik (José) niet verslaafd, maar toen ik behandeld werd bij PsyQ ADHD Voor Volwassenen, ontmoette ik tijdens groepstherapie veel mensen die naast ADHD of ADD verslaafd zijn. Ook begrijp ik deze combinatie wel, want ik weet hoe die onrust voelt. Ik snap heel goed dat er mensen zijn die dit willen ‘oplossen’ met middelengebruik.

Jooppaul heeft heel duidelijk een dubbele diagnose; ADHD en verslaving. Het kostte hem ruim 20 jaar om zijn ADHD en verslaving de baas te worden. Maar hoe komt het dat de combinatie ADHD of ADD en verslaving zo vaak voorkomt?

ADD/ADHD en verslaving: Alcohol of drugs worden gebruikt als zelfmedicatie

Van alle mensen die verslaafd zijn aan alcohol of drugs, heeft ongeveer een kwart ADHD of ADD, zeggen de statistieken. Deze groep mensen gebruiken drank of drugs vaak als zelfmedicatie. Het doel is om rust te ervaren, om de constante stroom van gedachten te stoppen en om gevoelens van waardeloosheid, afwijzing en onbegrip te verdoven. Daarnaast kunnen middelen zoals wiet, cocaïne en amfetaminen zorgen voor een verhoogde concentratie.

Het kan dus lijken alsof middelengebruik een positief effect heeft op jou; je voelt je rustiger, fijner, en beter geconcentreerd. Helaas is dit effect nooit van lange duur…

Als ik bijvoorbeeld cocaïne nam kon ik me focussen en kwam ik tot rust. Dit leek voor mij te werken, maar het gevolg was wel dat ik op mijn werk de mist in ging. Dit gebeurde bijvoorbeeld in de keuken. In een keuken moet je kunnen multitasken en dat lukte niet meer. In de verkoop werkte de coke gek genoeg wel weer positief, dacht ik, maar ik verloor mijn inlevingsvermogen door de cocaïne, waardoor ik teveel pushte. Ook had ik steeds meer nodig om mij goed te voelen. Uiteindelijk belandde ik in een negatieve spiraal.

– Jooppaul

Symptomen van ADHD worden soms jarenlang onderdrukt met alcohol of drugs, zegt Niels Bregman van Brijder. Wanneer zij stoppen, krijgen zij extra last van de symptomen van ADHD.

ADHD en verslaving: een slechte combinatie

Wanneer je ADHD of ADD hebt, laat je je vaak leiden door impulsen. Een verslaving is een ziekte die de hersenen kan veranderen waardoor het reguleren van impulsen nog lastiger wordt. Doordat het beloningscentrum in de hersenen steeds slechter gaat functioneren, gaat het vermogen om impulsen te controleren steeds verder achteruit. Kortom: met ADHD heb je al moeite met het reguleren van impulsen en door (langdurige) verslaving wordt het nóg moeilijker om die impulsen te controleren.

Ik liet me compleet leiden door impulsen, al voordat ik verslaafd was, omdat ik ADHD heb. Impulsief gedrag (‘ja joh ik gooi er wel ff een paar pillen en wat drank naar binnen, waarom niet?’) zorgde er in combinatie met trauma en niet kunnen omgaan met emoties voor dat ik verslaafd raakte.

Doordat ik nooit rust had (er was altijd wel een impuls die mij uit mijn rust haalde) was ik continu moe, vergat ik te eten, sliep ik nauwelijks en voelde ik me slecht. Ik was me hier op dat moment niet bewust van, maar ik ging drugs gebruiken om me beter te voelen.

– Jooppaul

ADHD en verslaving: de gevolgen

Wanneer je je ADHD en verslaving niet behandelt, beland je dus in de negatieve spiraal van (1) je laten leiden door impulsen, (2) verkeerde keuzes maken en niet voor jezelf zorgen en (3) nog meer willen gebruiken omdat je je slecht voelt. Het is dus heel belangrijk om hulp te zoeken en jouw ADHD en verslaving te behandelen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld terecht bij Brijder of PsyQ, of bij een andere instelling in jouw buurt.

Mijn ADHD en onbewuste gedrag zorgde ervoor dat ik dag in dag uit over al mijn grenzen heen ging, zonder daar iets van te merken. Ik vergat te eten, rusten, slapen en ik nam geen tijd om diepgaand contact te maken met mijzelf en anderen. Hierdoor ging ik me eenzaam voelen, nog slechter met de impulsen om en nóg meer gebruiken. Mijn lichaam bleef om meer vragen en mijn negatieve gedrag werd steeds sterker. Dit hield ik vol, totdat het te laat was en ik één tot twee keer per maand compleet instortte, dagen of zelfs weken in bed lag en geheel in een slachtofferrol stapte. Dit gedrag kostte me mijn werk, relaties en vriendschappen. Ik was totaal niet meer betrouwbaar.

– Jooppaul

ADHD verslaving
Jooppaul in 2018

Omgaan met je ADHD of ADD en verslaving

De combinatie van ADD/ADHD en verslaving is ernstig en vereist een goede behandeling. Behandeling bestaat vaak uit een combinatie van therapie en medicatie. Zoals hierboven vermeld, kun je terecht bij verschillende instanties. Jooppaul heeft de afgelopen 20 jaar veel behandelingen gehad, maar zijn behandeling bij Castle Craig zorgde ervoor dat hij écht kon stoppen.

Om een behandeling voor ADHD te volgen, zoals de behandeling bij PsyQ ADHD voor Volwassenen, is het wel noodzakelijk dat je eerst clean bent.

Omgaan met ADHD verslaving; bewust worden

Alles verandert wanneer je bewust wordt van jouw gedrag, gevoelens en patronen. Bewustzijn moet je trainen, en een behandeling helpt jou daarbij. Het helpt jou stil te staan bij je huidige gedrag, het geeft je inzicht in jezelf zodat jij betere keuzes gaat maken.

Wanneer je leert omgaan met ADHD en verslaving, vraag je je regelmatig dingen af zoals:

  • Hoe voel ik me nu?
  • Gaat het goed met me?
  • Wil ik deze keuze wel of niet maken?
  • Heb ik honger? Heb ik rust nodig?
  • Ben ik verdrietig of voel ik me fijn?
  • Welke keuze wil ik nu maken?

Mensen met ADHD gaan gewoon maar door. Zij gaan altijd over hun grenzen. Tijdens een behandeling voor ADHD leer je goed voor jezelf te zorgen, in plaats van je te laten leiden door je impulsen. Wat je ook leert is bijvoorbeeld hoe structuur, regelmaat en ritme jouw gelukkiger en gezonder maken.

Tijdens mijn behandeling bij Castle Craig leerde ik niet alleen de standaard dingen die bij iedere therapie voorbij komen. Ook kwam ik er in deze periode achter, onder anderen met hulp van mijn beste vriendin, dat dingen zoals meditatie en sporten van levensbelang zijn om je goed te voelen.

– Jooppaul

add en verslaving
JP in 2019

Omgaan met ADHD en verslaving zonder medicatie (onze ervaring)

De behandeling voor ADHD gaat vaak gepaard met medicatiegebruik. Wij gebruiken allebei (Jooppaul & José) geen medicatie meer voor onze ADHD en ADD. Jooppaul heeft wel jaren medicatie gebruikt, ook toen hij verslaafd was. Voor hem werkte dit tijdelijk, maar op de lange termijn pakte het negatief uit want het voedde zijn verslaving. Totaalonthouding van enige vorm van stimulans bleek voor hem de oplossing naar een gezond en gelukkig leven zonder verslaving.

Ik gebruik geen medicatie meer, want Ritalin en Dexamfetamine werken op hetzelfde stukje hersenen als cocaïne. Ik ben verslaafd geweest aan cocaïne en het gebruik van ADHD medicatie zorgde ervoor dat dit stukje verslaving in mijn hersenen weer getriggerd werd, zodat ik de drang en obsessie bleef hebben om te blijven gebruiken. Ook ging ik de medicatie misbruiken. Op een gegeven moment was ik Ritalin aan het snuiven. Hele potjes gingen er doorheen. Toen besefte ik dat ik moest stoppen met alle vormen van medicatie. Gezond eten, yoga, meditatie en zingeving werden vaste onderdelen in mijn leven. Ik heb nooit meer teruggekeken.

– Jooppaul

Zelf ben ik (Jose) een jaar lang in therapie geweest bij PsyQ ADHD voor Volwassenen. Daar heb ik verschillende soorten medicatie geprobeerd, maar het bleek ook niet voor mij. Ik vond een natuurlijke manier om om te gaan met mijn ADD klachten. Belangrijke onderdelen van mijn herstel waren o.a. Mindfulness, maar ook vitaminesupplementen en een aanpassing van mijn dieet, waarover ik meer heb geschreven op mijn blog.

Ik heb zelf geen ernstige verslavingen, behalve een telefoon- en Netflixverslaving. Vooral Mindfulness/meditatie helpt me deze verslavingen onder controle te houden.”

Wij zijn geen artsen, neem altijd contact op met een arts wanneer je een vraag hebt over medicatie.

Ben jij verslaafd en heb je daarnaast (het vermoeden dat je) ADHD (hebt)?

Wanneer jij het vermoeden hebt dat je ADHD hebt en daarnaast met verslaving worstelt, is het belangrijk om de juiste hulp te zoeken. Wanneer je grip hebt op je verslaving, start dan zo snel mogelijk met de behandeling voor ADHD.

In dit artikel schreven wij over ADHD of ADD en verslaving. Heb jij vragen of opmerkingen? Wij vinden het super leuk als je een reactie achterlaat!


Author: José

José is digital nomad, content creator, blogger, reiziger en avontuurlijke natuur-lover. Een burn out en ADD-diagnose brachten haar naar Nieuw Zeeland. Met haar content wil zij mensen inspireren om blij, gezond en duurzaam te leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *