Verslavingen zijn er in alle soorten en maten, en veel mensen zijn verslaafd zonder dat zij het doorhebben. Een social media verslaving is bijvoorbeeld een verslaving waar veel mensen mee kampen, zonder dat zij dit weten of erkennen. Zo’n andere ‘soms verstopte’ verslaving is een eetverslaving. Wat is een eetverslaving en hoe kom je er vanaf? Voor dit artikel zochten wij dit uit.
Wat is een eetverslaving?
Oke, veel mensen hebben dus bewust of onbewust een eetverslaving. Maar wat is een eetverslaving?
Een eetverslaving is een psychische aandoening, waarbij het eetgedrag afwijkt van het ‘normale’, gezonde eetgedrag. Iemand met een eetverslaving heeft een dwangmatige behoefte aan meer eten dan waar het lichaam eigenlijk behoefte aan heeft.
Wat eten mensen met een eetverslaving?
Veel mensen met een eetverslaving eten de hele dag door. Het gaat meestal niet om gezonde producten. Mensen met een eetverslaving eten geen worteltjes, appels en kikkererwten.
Wat zij wel eten, is junkfood en producten met heel veel suiker en andere bewerkte voedingsmiddelen zoals pasta, pizza en brood. Ook eten mensen met een eetverslaving vaak veel kaas en chips.
Wat zijn de oorzaken van zo’n eetverslaving?
Mensen met een eetverslaving eten bijvoorbeeld uit verveling. Een andere belangrijke reden voor mensen om teveel te eten, is het (hopen op) het onderdrukken van emoties waar zij niet mee om kunnen gaan. Dit heet troosteten.
Een oorzaak van een eetverslaving: troost eten
Mensen met een eetverslaving hebben het gevoel dat eten hen helpt om zich beter te voelen. Helaas werkt dit maar voor korte duur, en uiteindelijk gaan zij zich door teveel te eten alleen maar slechter voelen. Er onstaan nieuwe negatieve emoties, zoals schaamte en schuld.
Sommige voeding is fysiek verslavend
Daarnaast zijn producten met bijvoorbeeld veel suiker fysiek extreem verslavend. Suiker is namelijk verslavender dan heroine, maar ook bij producten met een hoog gehalte aan bewerkte koolhydraten kun je je vraagtekens zetten. Tijdens een onderzoek naar pizzaverslaving zagen wetenschappers dezelfde hersenactiviteit bij het eten van pizza als bij het gebruik van drugs. Van pizza eten word je (voor korte duur) gelukkiger, naarmate je er meer van binnekrijgt.
Helaas doet voeding zoals pizza weinig goeds voor je lichaam, waardoor het alleen voor korte termijn geluk zorgt.
‘Huh, maar suiker en koolhydraten heb je toch nodig?’
Dat klopt, jouw lichaam heeft suiker en koolhydraten nodig om te kunnen functioneren. Deze stoffen kun je beter uit échte voeding halen dan uit junkfood. Eet bijvoorbeeld haver (=onbewerkt) in plaats van brood (= bewerkt, is vaak suiker aan toegevoegd en heeft vaak een hoog gehalte in gluten). Eet een sinaasappel in plaats van een koekje. In een sinaasappel zit naast suiker ook vezels en vitamines. Een koekje voegt niets toe aan een gezond lichaam.
Gezonde koolhydraten vind je bijvoorbeeld in haver, zilvervliesrijst en zoete aardappel, maar ook in groenten en fruit (dat wist je niet he?;)).
De gevolgen van een eetverslaving
De gevolgen van een eetverslaving kun je onderverdelen in fysieke/lichamelijke en psychologische en psychosociale gevolgen.
Fysieke gevolgen van een eetverslaving
Mensen met een eetverslaving hebben vaak niet in de gaten wat de lichamelijke gevolgen zijn van het eetgedrag, tot het te laat is. Enkele gevolgen zijn:
- Overgewicht, obesitas
- Suikerziekte
- Hart- en vaatziekten
- Hoge bloeddruk
En wanneer een eetverslaving een eetstoornis wordt, zoals anorexia of boulimia:
- De menstruatie kan uitblijven, wat gepaard gaat met (tijdelijke) onvruchtbaarheid. Wanneer de menstruatie te lang uitblijft, kan botontkalking (osteoporose) optreden, door een tekort aan oestrogeen;
- Mannen kunnen impotent raken wanneer zij langdurig kampen met een eetstoornis;
- De ademhaling en hartslag worden trager en de bloeddruk daalt
- Ernstige moeheid, duizeligheid, lusteloosheid en depressie
- Vochtophoping in de (onder)benen;
- Een dalende lichaamstemperatuur, koude handen en voeten en uiteindelijk donsachtige beharing op het gezicht, armen, borst en rug;
- Schade aan het gebit en het haar (door maagzuur en braken);
- Verstopping;
- Onherstelbare schade aan de maag en de darmen, bij langdurig en extreem gebruik van laxeermiddelen;
- Het bekende jojo-effect, omdat de stofwisseling van slag is
- Groeistilstand of vertraging
- De afbraak van spierweefsel
- Slaapproblemen
- Tekort aan mineralen en vitamines, met alle gevolgen van dien
- Een tekort aan kalium, wat leidt tot nier- en leverbeschadigingen, hartritmestoornisen of zelfs hartstilstand
Psychosociale gevolgen zijn bijvoorbeeld eenzaamheid, somberheid, prikkelbaarheid, depressie en sociaal isolement.
Wat kun je doen aan een eetverslaving?
Wanneer je voor jezelf erkent hebt een eetverslaving te hebben, is het belangrijk om hier meteen iets aan te doen. Een eetverslaving verdwijnt namelijk niet vanzelf. Vanwege het hoge verslavingsgehalte van suiker, blijft jouw lichaam steeds om meer vragen. Dit geldt overigens ook voor producten waar bewerkte granen inzitten, zoals brood en pasta.
1. Onderken je probleem
De eerste stap, is het erkennen van jouw probleem. Besef dat je een serieuze verslaving hebt die schadelijk is voor jouw gezondheid, en wees hier eerlijk over, zowel naar jezelf als naar de mensen om je heen.
2. Achterhaal de oorzaak
Eet jij dwangmatig omdat je je verveelt en geen voldoening ervaart in jouw leven? Of zijn er misschien onverwerkte emoties die je teveel doen eten?
Het is belangrijk om te achterhalen waarom je dwangmatig eet.
3. Zoek de juiste hulp
Er zijn mensen die op eigen kracht kunnen stoppen met een eetverslaving, maar de meeste mensen hebben hier hulp bij nodig. Ga naar je huisarts, zoek een goede psycholoog (bij voorkeur één die gespecialiseerd is in eetverslavingen) of ga werken met een dietist.
Bewustwording is heel belangrijk, dus misschien kan Mindfulness of meditatie jou wel helpen. Of pas deze Ayurvedische tips toe.
Heb jij een eetverslaving (overwonnen)?
Wij zijn benieuwd naar jouw evaringen. Heb jij een eetverslaving, of heb je misschien een eetverslaving overwonnen? Deel het in de comments, zodat anderen voelen dat zij niet alleen zijn, of kunnen leren van jou!
Misschien vind je dit ook interessant: