Verslaafd aan eten? Deze ayurvedische tips gaan jou helpen.

Ayurvedische tips voor overeten

Veel mensen zijn verslaafd aan eten. Dat is ook niet zo gek, want in de supermarkt vind je veel (bewerkte) voedingsmiddelen waar verslavende producten inzitten, zoals suiker en bloem. Mensen die verslaafd zijn aan eten, zijn vaak niet verslaafd aan appels, maar aan pizza, chocolade, chips, koekjes, kaas of snoep. Wat kun je vanuit de Ayurveda doen aan een eetverslaving? In dit blog vind je tips om te stoppen met overeten.

Ayurvedische tips voor overeten

De basis van Ayurvedisch eten

Moeten we allemaal koolhydraatarm eten, veel eiwitten eten of rauw eten? ‘Nee’, zegt de Indiaase voedingsleer Ayurveda. Volgens de Ayurvedische manier van eten, is er niet één voedingspatroon die voor iedereen goed is.

Ayurveda betekent letterlijk vertaald ‘kennis van het leven’. Ayus betekent ‘leven’ of ‘levensprincipe’ en veda refereert naar een kennissysteen. Kortgezegd, gaat deze gezondheidsleer er vanuit dat alles in het leven (mens, omgeving, voeding) bestaat uit de vijf natuurelementen water, vuur, aarde, lucht en ether.

Hier komen de Ayurvedische tips om te stoppen met overeten

Het draait in deze voedingsleer allemaal om balans. Maar hoe vind je deze balans, en hoe kan deze leer jou helpen?

1. Eet voldoende en eet 3 keer per dag

Dit klinkt misschien een beetje gek als je wilt stoppen met overeten, maar het is belangrijk om voldoende te eten. Wanneer je onvoldoende eet, krijg je namelijk een onbedwingbare craving naar voeding. Je gaat dingen eten die niet goed voor je zijn. Als je de hele dag door voldoende (gezonde) voeding eet, zul je deze cravings de baas worden.

De Ayurveda zegt dat je het beste 3 maaltijden kunt eten op een dag, met tussen iedere maaltijd minimaal 4 uur. Als jij namelijk continu eten aan het verteren bent, verzwak je je agni, je spijsverteringsvuur. Je lichaam raakt opgebrand en dit verzwakt je metabolisme.

2. Vermijd geraffineerde suiker

In meer dan 75% van de producten die je koopt in de supermarkt, zit geraffineerde suiker. Kijk maar eens op het etiket van de producten die je koopt en laat je niet misleiden; maltodextrine, maltrose, maisstroop, glucosestroop, fructosestroop, dextrose, sacharose, sucrose en melasse zijn ook vormen van geraffineerde suiker.

Suiker is een goedkoop product en het is enorm verslavend. Sommigen stellen dat het verslavender is dan cocaïne.

In de Ayurvedische leer is het advies om geen geraffineerde suiker te eten. Eet verse, onbewerkte producten om te stoppen met overeten. Je zult merken dat je na een tijdje (1-2 weken) niet eens meer trek hebt in producten waar suiker in zit.

3. Verlaag je stressniveau met behulp van adaptogene kruiden

Stress is één van de belangrijkste oorzaken waarom mensen overeten of verslaafd zijn aan eten. Eten lijkt namelijk troost te bieden. Als je veel eet word je daarna erg moe, waardoor je misschien denkt beter te slapen.

Als jouw stressniveau laag is, zul je minder snel geneigd zijn te overeten. De volgende adaptogene kruiden helpen jou je stressniveau te verlagen: Kamille, Lavendel, Tulsi, Aziatische Waternavel, Hop, St Janskruid en Ashwagandha.

Ayurveda voor eetverslaving

4. Eet Mindful en vertraag

Vertering begint in de mond. In de Ayurvedische voedingsleer zeggen ze dat je op iedere hap ten minste 20 keer moet kauwen. Op deze manier kunnen de enzymen in jouw mond goed hun werk doen.

Mindful eten betekent dat je heel bewust eet. Je proeft iedere hap. Vraag je tijdens het eten af wat er gebeurt in jezelf, je lichaam, je gevoelens, je gedachtes en je verlangens. Door mindful en langzaam te eten, zul je eerder merken dat je vol zit en ben je minder geneigd te overeten.

Eerder schreven wij al hoe Mindfulness en yoga jou kunnen helpen bij je verslaving.

5. Geniet van een gebalanceerde maaltijd

Het is fijn om écht te genieten van je eten, maar als de zintuigen overgestimuleerd worden door bijvoorbeeld teveel kruiden, wordt het lastig om te stoppen met eten. Eet daarom simpele, heerlijke, biologische voeding die de zes rasa representeren; zoet, zuur, zout, scherp, bitter en samentrekkend. De smaken moeten in balans zijn. Eet dus nooit een maaltijd die te zoet is, of te zout.

Een gebalanceerde maaltijd zorgt voor balans in het lichaam en verzadiging.

Bronnen

https://www.udemy.com/ayurveda101/learn/lecture/1464456#overview

https://www.halepule.com/blog/eat-to-live-ayurvedic-tips-to-avoid-overeating

Author: José

José is digital nomad, content creator, blogger, reiziger en avontuurlijke natuur-lover. Een burn out en ADD-diagnose brachten haar naar Nieuw Zeeland. Met haar content wil zij mensen inspireren om blij, gezond en duurzaam te leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *