Leven met een verslaafde is niet altijd makkelijk. Is jouw partner, kind, vader, moeder of (beste) vriend(in) verslaafd? Dan gaan deze 5 tips voor leven met een verslaafde jou helpen. Mijn beste vriend Jooppaul is verslaafd (inmiddels jaren in herstel) en hier heb ik het heel moeilijk mee gehad. Hopelijk heb je iets aan deze tips.
Ben jij of is de verslaafde of iemand in jouw omgeving in gevaar? Neem altijd contact op met de crisisdienst van een verslavingskliniek, of met de huisarts.
Leven met een verslaafde, de eerste tip: zorg voor jezelf
Wanneer je zelf niet goed in je vel zit, is het onmogelijk om een ander te helpen. Wil jij er zijn voor je dierbare die verslaafd is? Zorg altijd eerst voor jezelf, voordat je voor de verslaafde zorgt. Denk aan het zuurstofmasker in het vliegtuig. Dit masker zet je pas bij je kinderen op, wanneer je hem bij jezelf hebt opgezet. Dit geldt ook voor leven met een verslaafde. Zet jezelf dus altijd op nummer één.
“Zelf had ik hier enorm veel moeite mee. Op de slechte momenten maakte ik me bijna iedere minuut van de dag zorgen om Jooppaul. Hierbij vergat ik voor mezelf te zorgen, ging ik slecht in mijn vel zitten en kon ik Jooppaul niet meer zo goed helpen als ik had gewild.”
Stap regelmatig uit de situatie, doe leuke dingen met vrienden en familieleden, beweeg voldoende en eet gezond. Yoga en meditatie kunnen enorm helpen.
Bedenk je altijd: de verslaafde is zelf verantwoordelijk voor zijn/haar leven en helaas kan ook alleen de verslaafde ervoor kiezen om te stoppen. Je kunt steun bieden, maar je kunt het probleem niet oplossen voor de persoon in kwestie.
Tip 2: met een verslaafde kunnen leven door de verslaving te begrijpen
Om te kunnen leven met een verslaafde is het belangrijk om de drijvende krachten achter verslaving te begrijpen. Verslaving is een ziekte die zorgt voor veranderingen in de hersenen. Vanwege de significante veranderingen in de hersenen, wordt verslaving als een chronische ziekte beschouwd. Deze aandoening kan zo krachtig zijn, dat het voor de verslaafde moeilijk kan zijn om het gebruik te stoppen, zelfs wanneer ze weten welke fysieke, emotionele en financiele consequenties ermee samenhangen.
Belangrijk is dus, om te begrijpen dat verslaving een ziekte is. Neem de dingen die gebeuren niet persoonlijk. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is essentieel.
Leven met een verslaafde: doe het niet alleen
Vaak is er een team van meerdere mensen nodig voor de behandeling van de verslaafde, waaronder verslavingsartsen, therapeuten, psychologen, vrienden en familieleden.
Steun van vrienden en familie is bij het stoppen met een verslaving zeer belangrijk. Hoe moeilijk dat ook is, blijf jouw dierbare die verslaafd is steunen. Je kunt hier onderscheid maken in het steunen van jouw dierbare en het steunen van de verslaving. De verslaving steun je natuurlijk niet.
Wanneer Jooppaul in gebruik was zei ik altijd: ‘ik geef om je, maar ik kan je niet helpen nu je in gebruik bent. Als je wilt stoppen ben ik er voor je. Ik weet dat je het kan, en je bent het waard om een fijn leven te hebben’, en dan gaf ik hem een knuffel.
De derde tip om met een verslaafde te leven: moedig opname of behandeling aan
Het is belangrijk dat de verslaafde de juiste vorm van hulp krijgt. Afkicken van drank of drugs of een andere verslaving, kun je vaak niet alleen.
Vind samen met jouw dierbare die verslaafd is de juiste vorm van hulp. Dit kan bestaan uit bijvoorbeeld (crisis)opname, ambulante (deeltijd) hulp en psychotherapie, maar ook voeding, yoga en meditatie kunnen helpen.
Vaak vroeg ik ‘kan ik iets voor je doen om je te helpen?’. Alleen deze vraag was altijd heel fijn voor Jooppaul. Het feit dat iemand hem steunde gaf hem kracht om de juiste beslissingen te maken.
Tip 4. Leef jij met een verslaafde? Zoek hulp/steun voor jezelf!
Het is zwaar om te leven met een verslaafde, onderschat dit niet. Het kan helpen om met lotgenoten te praten. Ook worden er door Nederland diverse workshops en informatiedagen gehouden. Maar misschien is individuele begeleiding voor jou wel de beste vorm van steun. De meeste verslavingsklinieken bieden ook hulp voor naasten.
“Terwijl ik JP probeerde te steunen in zijn herstel, ging ik er zelf bijna aan onderdoor. Onderschat niet hoeveel het helpen van iemand die dealt met verslaving met je doet. Zoek hulp voor jezelf wanneer dit nodig is! “
De vijfde tip: veiligheid & verslaving
Één van de belangrijkste tips is, zorg ervoor dat jij en de andere naasten van de verslaafde veilig zijn. Voor iemand die verslaafd is, is niets belangrijker dan het middel van gebruik. Realiseer je dat dit de ziekte is, maar onderneem wel actie wanneer een situatie niet (meer) veilig is.
Misschien vind je het leuk om dit verhaal te lezen, waarin ik vertel hoe JP zonder schaamte iets deed in mijn ladekast in de gang… Dit verhaal is echter geen weerspiegeling van de werkelijkheid, en behalve dit soort verhalen – waar we nu om lachen – was JP en zijn omgeving ook regelmatig in gevaar toen hij in gebruik was.
Leef jij met een verslaafde en heb je aanvullende tips?
Ik vond het heel fijn om ervaringen en tips van anderen te lezen, toen ik JP wilde helpen te stoppen met zijn verslaving. Heb jij aanvullende tips? Deel het met ons en onze lezers onder dit artikel.
Misschien vind je dit ook interessant:
- Mijn beste vriend is verslaafd, wat kun je doen?
- ADHD en verslaving
- ADD en verslaving
- De fases van verslaving
- 3 inspirerende boeken over verslaving
- Helpt yoga bij verslaving?
- Helpt mindfulness bij verslaving?
- Geniale tips om jezelf nieuwe gewoontes aan te leren
Bronnen