ADD en verslaving is een combinatie die niet uitzonderlijk is. Een aantal kenmerken van ADD zijn dromerigheid, snel afgeleid zijn, een hoofd vol gedachten, rusteloosheid, snel overprikkeld zijn, moeite met het volgen van gesprekken, onzekerheid, niet (goed) kunnen plannen en organiseren, stemmingswisselingen en vergeetachtig en chaotisch zijn. Misschien is het helemaal niet zo gek dat mensen met ADD sneller geneigd zijn verslaafd te raken.
Wat is het verband tussen ADD en verslaving, hoe komt het nou eigenlijk dat mensen met ADD sneller verslaafd raken en wat is mijn ervaring als vrouw met ADD?
ADD en verslaving, de statistieken
Van alle mensen die worstelen met een verslaving aan alcohol of drugs, heeft ongeveer een kwart ADHD of ADD zeggen de statistieken.
Andersom zijn de statistieken iets heftiger: maar liefst 70% van alle mensen met ADD heeft ook last van depressie, angststoornissen, dwangmatig gedrag en verslaving aan alcohol of drugs of een persoonlijkheidsstoornis, zegt de hersenstichting.
Gedacht wordt, dat de mensen met ADD die verslaafd zijn, drank en/of drugs gebruiken als verdovingsmiddel. Jooppaul heeft ADHD en is verslaafd, en kan dit beamen.
ADD en verdoving
Zelf ben ik niet verslaafd, maar ik kan me goed voorstellen dat andere mensen – die ADD hebben net zoals ik – naar de drank of drugs grijpen. In mijn ‘lotgenoten groepje’ bij PsyQ ADHD voor Volwassenen had meer dan de helft in het verleden geworsteld met verslaving.
Zelf heb ik andere copingmechanismen ontwikkeld, dus (gelukkig) kom ik niet verder dan af en toe een druppeltje wietolie.
De wens om te verdoven ken ik wel. Wanneer je je gedachten niet stil kunt krijgen en regelmatig overweldigd wordt door gevoelens van onzekerheid, rusteloosheid en waardeloosheid, is zoeken naar verdoving heel verleidelijk.
Gelukkig heb ik een goede behandeling gehad bij PsyQ ADD voor Volwassenen.
Hier vind je de beste tips om onzekerheid te overwinnen.
Of bekijk de beste boeken over zelfvertrouwen.
Mensen met ADD worstelen…
Waar mensen met ADD mee worstelen zijn dus gevoelens van onzekerheid, schaamte, schuldgevoelens, onbegrip, waardeloosheid, afwijzing en onrust. Drank en drugs kunnen deze pijnlijke gevoelens (tijdelijk) verdoven.
Helaas lijkt het er eerst op dat het middelengebruik een positieve uitwerking heeft. Iemand met ADD voelt zich na middelengebruik wellicht meer ontspannen, blijer en rustiger. De negatieve gevoelens zijn even verdwenen.
Helaas is dit effect altijd maar van korte duur.
Mensen met ADD hebben moeite met concentratie
Drank en drugs werken niet alleen als verdovingsmiddel. Middelen zoals wiet, cocaïne en amfetaminen zorgen voor een verhoogde concentratie en dit kan ook een reden zijn voor iemand met ADD om te gaan experimenteren met drugs.
In beide gevallen – of het nu gaat om het effect van verdoving of verhoogde concentratie – wordt de drank/drugs ingezet als zelfmedicatie.
ADD en alcohol of drugs als zelfmedicatie
Wanneer iemand niet (op tijd) gediagnostiseerd en behandeld is voor ADD, is de kans groter dat er naar drank of drugs wordt gegrepen en dit gebruikt wordt als zelfmedicatie. Wat ook voorkomt, is dat medicatie voor ADD en ADHD zoals Dexamfetamine en Ritalin misbruikt wordt, en dat er een nieuwe verslaving ontstaat. Dit gebeurde Jooppaul, die verslaafd raakte aan Dexamfetamine snuiven en Ritalin snuiven.
Op het moment dat een verslaafde in gebruik is, is een behandeling voor ADD of ADHD niet mogelijk. Het is dus eigenlijk te laat. Jooppaul ondervond dit. Omdat hij verslaafd was, is hij nooit in behandeling geweest voor ADHD. Wel kreeg hij (gek genoeg) de medicatie voorgeschreven, maar de ongelimiteerde herhalingsrecepten zorgden voor nieuwe verslavingen.
Daarom is het belangrijk dat wanneer je vermoedt dat jij (of één van jouw kinderen) ADD of ADHD heeft, ervoor te zorgen dat je getest wordt. Dan kun je behandeld worden voor ADD vóórdat je verslaafd bent geraakt.
Omgaan met je ADD en verslaving
De combinatie van ADD en verslaving vereist een goede behandeling. Een behandeling voor ADD bestaat vaak uit een combinatie van therapie en medicatie. Je kunt terecht bij verschillende instanties.
Om in behandeling te gaan voor ADD, zoals de behandeling bij PsyQ ADHD voor Volwassenen, is het noodzakelijk dat je eerst clean bent.
Omgaan met ADD en verslaving; word je bewust
Welke dingen kunnen een behandeling en/of therapie versterken?
Wanneer jij bewust wordt van je gedrag, gevoelens en patronen, verandert alles. Bewustzijn moet je trainen, en dit kun je doen tijdens een behandeling, in therapie, maar ook door middel van mindfulnesstraining of yoga.
Bewustzijn helpt je stil te staan bij je gedrag en het geeft je inzichten over jezelf. Uiteindelijk ga je door bewustwording, betere, gezondere keuzes maken.
Heb jij ADD en ben je bang verslaafd te raken?
Wanneer je ADD hebt en merkt dat je geneigd bent om iets vaker naar de drank of drugs te grijpen; grijp op tijd in! Zoek hulp, ga naar jouw huisarts, zoek een goede psycholoog of psychotherapeut of praat met lotgenoten (zoals wij).
Wat je zelf kunt doen, zoals eerder genoemd, zijn yoga & meditatie. Daarnaast helpt het om jezelf regelmatig de volgende vragen te stellen:
- Hoe voel ik me nu?
- Heb ik honger? Heb ik rust nodig?
- Ben ik verdrietig of voel ik me fijn?
- Welke keuze wil ik nu maken?
- Wil ik deze keuze wel of niet maken?
Ben jij verslaafd en heb je ADD?
Wanneer jij vermoedt dat je ADD hebt en daarnaast met verslaving worstelt, is het belangrijk om de juiste hulp te zoeken. Wanneer je grip hebt op je verslaving, start dan zo snel mogelijk met de behandeling voor ADD.
In dit artikel schreven wij over ADD en verslaving. Heb jij vragen of opmerkingen? Wil je eens praten met een lotgenoot? Wij vinden het super leuk als je een reactie achterlaat!
Bronnen