Stoppen met roken en alles al geprobeerd? Acupunctuur is mogelijk de oplossing

Iets minder dan een kwart van de Nederlanders van 18 jaar en ouder rookt en de meeste rookverslaafden roken sigaretten met nicotine (Bron: Brijder). Er duiken steeds meer alternatieve methoden op, zoals acupunctuur, die zouden helpen bij het stoppen met roken. Diverse onderzoeken tonen aan dat acupunctuur helpt bij stoppen met roken.

Maar hoe werkt dit dan? Wij deden onderzoek.

De nare gevolgen van een rookverslaving

Een rookverslaving, ook wel tabaksverslaving of nicotineverslaving genoemd, heeft vervelende gevolgen. Naast nicotine bevat een sigaret ook koolmonoxide en teer. Teer is kankerverwekkend en de koolmonoxide zorgt ervoor dat je rode bloedcellen minder zuurstof kunnen opnemen om door je lichaam te vervoeren.

Simpel gezegd heeft roken een nadelig effect op je algehele gezondheid, met gevolgen zoals een slechte conditie en kanker. Daarnaast zou je voor het geld dat je aan sigaretten besteedt veel leuke dingen kunnen doen, én ga je er niet lekkerder van ruiken.

Kortom: stiekem zou iedereen wel willen stoppen met roken.

Stoppen met roken is niet voor iedereen makkelijk. Als de standaard behandelingen niet werken, wat zijn dan nog de mogelijkheden?

Alternatieve methoden om te stoppen met roken

Het aanbod van alternatieve methoden om te stoppen met roken wordt steeds groter. Alternatieve methoden om te stoppen met roken zijn bijvoorbeeld hypnose (hypnotherapie), lasertherapie en homeopathie. Een andere methode, door sommigen als veelbelovend bestempeld, is acupunctuur.

Wat is acupunctuur

‘Acupunctuur (acus = naald, punctum = prik) is een veel toegepaste geneeswijze (vooral in China) waarbij naalden op bepaalde punten in het onderhuidse bindweefsel gestoken worden’ (Dikke van Dale).

De geneeswijze is gebaseerd op de gedachte dat meridianen (energiebanen) in balans worden gebracht door het stimuleren van dit energienetwerk. Dit heeft een gunstig effect op je gezondheid, met name op je organen.

Miljoenen mensen wereldwijd hebben baat bij acupunctuur

De Chinese geneeswijze (acupunctuur) wordt steeds populairder en geaccepteerder als behandeling bij verschillende klachten zoals migraine, vermoeidheid en rugpijn.

Steeds vaker hoor je ook enthousiaste verhalen over acupunctuur bij stoppen met roken. Maar werkt dit echt, of is het een placebo-effect?

Onderzoek naar acupunctuur stoppen met roken

Er is nog maar weinig onderzoek gedaan naar acpunctuur bij stoppen met roken. De onderzoeken die gedaan zijn, zijn echter veelbelovend.

Een studie in 2001 naar acupunctuur bij stoppen met roken

Een studie uit 2001 bevestigde dat een adequate acupunctuurbehandeling rokers kan helpen om te minderen met roken, of zelfs, bij het helemaal stoppen met roken. Het effect zou minstens 5 jaar aanhouden.

In dit onderzoek daalde het sigarettengebruik van de testgroep met 14 sigaretten per dag en die van de controlegroep met 7 sigaretten per dag. De testgroep meldde dat de sigaretten minder lekker smaakten dan vóór de behandeling en dat de wens om te roken daalde.

Een studie in 2018 naar pijnloze laser acupunctuur bij stoppen met roken

Een andere studie in 2018 gaf opmerkelijke resultaten. Maar liefst 21 van de 24 vrouwen uit het onderzoek stoptem et roken na het voltooien van 7 sessies laser acupunctuur. Twee vrouwen meldden dat zij 1-2 sigaretten per dag rookten, terwijl ze er niet meer naar hunkerden. Één van de respondenten uit het onderzoek rookte 2-3 sigaretten per dag na de 7 behandelingen.

Hoe helpt acupunctuur bij stoppen met roken?

Met acupunctuur kun je op een natuurlijke manier je verlangen naar nicotine verminderen. Het kan verlichting bieden. Vooral in de fase van ontwenningsverschijnselen wanneer je worstelt met vermoeidheid, prikkelbaarheid en verlangen naar een sigaret kan acupunctuur helpen.

De acupunctuur zorgt er kortgezegd voor dat de smaak van tabak minder aantrekkelijk wordt én dat het verlangen om te roken verminderd wordt.

Acupunctuur heeft geen bijwerkingen

Sommige mensen kunnen de medicijnen die worden gebruikt bij het stoppen met roken niet verdragen. In tegenstelling tot voorgeschreven medicijnen, heeft acupunctuur geen negatieve bijwerkingen. Sterker nog: het is heel gebruikelijk om extra voordelen op te merken zoals verbeterde slaap en een verbeterd humeur.

Wat kun je nog meer doen om je rookverslaving de baas te worden?

Je hebt dit artikel over acupunctuur stoppen met roken gelezen dus waarschijnlijk heb je al vanalles geprobeerd.

Wij hebben gemerkt dat bij het stoppen van iedere verslaving, het gaat om bewustwording en gewoontes veranderen. Yoga en mindfulness kunnen jou helpen bij bewustwording.

In het boek ‘Atomic Habits’, geschreven door James Clear geeft hij een brilante uitleg van hoe je iedere gewoonte kunt veranderen. Voor ons was dit boek (ook te bestellen als e-book) echt een uitkomst.

Bronnen

PubMed: Effect of acupuncture on smoking cessation or reduction: an 8-month and 5-year follow-up study.

PubMed: Painless Laser Acupuncture for Smoking Cessation

Cleveland Clinic, health essentials

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *