In de westerse samenleving zijn veel mensen verslaafd aan eten. Mensen met een eetverslaving hebben eetbuien, hunkeren altijd naar eten en hebben geen controle over het eetgedrag. Dit leidt tot problemen zoals overgewicht, obesitas, schuld, schaamte en een laag zelfbeeld.
Ben jij verslaafd aan eten? In dit artikel vind je informatie over de oorzaken en gevolgen van een eetverslaving, onze ervaring met eetverslaving & tips.
De symptomen van een eetverslaving
Wanneer je verslaafd aan eten bent, krijg je eetbuien nadat je genoeg gegeten hebt. Na een voedzame maaltijd, heb je bijvoorbeeld een onbedwingbare drang naar suiker. Iedereen heeft wel eens last van een eetbui, maar wanneer je dit niet onder controle kunt houden is er iets aan de hand.
Andere symptomen zijn meer eten dan je je had voorgenomen, eten tot je je extreem vol voelt, dwangmatig overeten, je schuldig voelen maar het kort daarop weer doen, excuses verzinnen waarom je nu toch echt weer mag eten en stiekem eten.
Eetverslaafden stellen vaak regels op voor zichzelf om te stoppen met overeten, maar kunnen zich niet aan deze regels en voornemens houden. Zelfs wanneer er fysieke problemen ontstaan zoals overgewicht, acne, slechte adem, vermoeidheid, kan iemand met een eetverslaving niet stoppen.
Andere symptomen van een eetverslaving zijn:
- Meer eten dan je fysiek kunt verdragen
- Eten tot het punt waarop je je ziek voelt
- Dingen doen die je normaal niet zult doen, om maar aan eten te komen
- Stiekem eten
- Jezelf afzonderen
- Sociale interactie vermijden
- Werkgerelateerde problemen
- Veel geld besteden aan het kopen van bepaald eten
- Chronische vermoeidheid
- Concentratieproblemen
- Slaapstoornissen (verslapen, slapeloosheid)
- Prikkelbaarheid
- Hoofdpijn
- Suïcidale gedachten
Schaam je niet, veel mensen zijn verslaafd aan eten
Ben jij, in welke mate dan ook, verslaafd aan eten? Schaam je niet want veel mensen kampen tegenwoordig met een eetstoornis. Het moderne leven is stressvol, we moeten aan allerlei verwachtingen voldoen en het eten in de supermarkt zit vaak vol met suiker.
Wist je dat suiker misschien wel verslavender is dan cocaine?
De oorzaken van een eetverslaving
Een eetverslaving kan het gevolg zijn van biologische, psychologische of sociale factoren.
Biologische oorzaken van een eetverslaving zijn bijvoorbeeld een hormonale disbalans, afwijkingen in de hersenen, bijwerkingen van medicijnen of familieleden met verslavingsproblematiek (erfelijkheid).
Psychologische oorzaken van een eetstoornis zijn bijvoorbeeld emotioneel of seksueel misbruik, trauma, het onvermogen om om te gaan met negatieve situaties, een laag zelfbeeld, verdriet of verlies. Eten wordt in dit geval gebruikt als coping-mechanisme, want het lijkt de pijn te verzachten.
Sociale oorzaken van een eetverslaving zijn bijvoorbeeld een verstoring in de gezinsfunctie, druk van leeftijdsgenoten en/of de samenleving, sociaal isolement, kindermishandeling, gebrek aan sociale steun en andere stressvolle levensgebeurtenissen.
Ook Jooppaul is verslaafd aan eten
Jooppaul heeft naast al zijn andere verslavingen, een eetverslaving. Wanneer hij slecht in zijn vel zit, gaat hij wel 3 keer per nacht zijn bed uit om te eten. Voordat hij veganistisch ging eten at hij ’s nachts brood met hele pakken kaas of pasta. Wanneer hij in een depressie zit, zijn het hele pakken koekjes en snoepjes die hij wegwerkt.
Het resultaat: hij voelt zich schuldig, moe en dik.
Wanneer het echt fout gaat: van verslaafd aan eten naar anorexia en boulimia
‘Wie mooi wil zijn, moet pijn lijden’ is wat we van jongs af aan meekrijgen. Slank zijn wordt gezien als een noodzakelijk onderdeel van het vrouw-zijn. Steeds meer meisjes worstelen met anorexia of boulimia.
Het klinkt natuurlijk als een mooie oplossing: alles kunnen eten wat je maar wilt, je vinger in je keel steken en niet aankomen. Waar niet bij wordt stilgestaan is de ernstige gevolgen van deze ziekte: rottende tanden, aangetaste stembanden, gesprongen bloedvaatjes in de ogen, een slecht werkend darmstelsel, kapotte slokdarm, hartritmestoornissen en in het ernstigste geval: overlijden.
Verslaafd aan eten: de oplossing
Stoppen met een verslaving aan eten is voor iedereen anders. De oplossing is namelijk afhankelijk van de oorzaak van de eetverslaving. De volgende stappen kunnen je helpen.
Stap 1. Waarom ben jij verslaafd aan eten?
Om te kunnen bepalen welke stappen er nodig zijn voor jou om te stoppen met je eetverslaving, is het noodzakelijk te achterhalen waarom jij verslaafd bent aan eten. Heeft het te maken met sociale, psychologische of biologische factoren? Een psycholoog, coach, of jouw huisarts kan je hierbij helpen.
Belangrijk voor je herstel: bewustwording
Wil jij herstellen van een eetverslaving? Dan is bewustwording belangrijk. Wat je hierbij kan helpen, is yoga of meditatie.
Bronnen