Als we aan verslaving denken, denken we vaak aan alcohol, cocaine, roken, blowen of aan andere drugs. Maar wat is misschien wel de allergrootste ‘drug’ of verslaving in onze samenleving? Volgens Eckhart Tolle zijn we verslaafd aan denken en Tony Robbins zegt dat wij verslaafd zijn aan onze problemen.
The biggest drug in our society is not alcohol, or cocaine, or pot. It’s PROBLEMS. People are addicted to their problems, because it let’s them escape their fears. – Tony Robbins
Ook wij worstelen met deze verslavingen. Best heftig was het, toen wij ons dit gingen realiseren. In de afgelopen jaren hebben wij wel veel geleerd op dit gebied.
Het kenmerk van een verslaving is er niet mee kunnen stoppen. Kun jij niet stoppen met denken en/of praten over je problemen, en ben je hier dus verslaafd aan? In dit artikel geven wij je tips hoe je hiermee om kunt gaan.
Wie is verslaafd aan denken en aan zijn problemen?
Verslaafd zijn aan denken… Jan Geurtz heeft er een boek over geschreven en ook het boek ‘De kracht van het nu’ van Eckhart Tolle gaat over deze verslavingen, waar in de huidige maatschappij (bijna) iedereen mee worstelt.
Dat veel mensen verslaafd zijn aan problemen is ons wel duidelijk. Mensen klagen veel, piekeren, hebben last van slaapproblemen, worstelen met depressie en zien vaak eerder problemen dan kansen.
Kun jij iemand opnoemen in jouw leven die niet verslaafd is aan denken, en die niet met regelmaat over problemen praat?
Wat het betekent om verslaafd te zijn aan denken en aan problemen
Wanneer je verslaafd bent aan denken, piekeren, of (praten over) je problemen, leef je niet in het huidige moment. In plaats van te genieten van de mensen om je heen, de geur van bloemen in de lente, je kinderen of je partner, ben je constant aan het nadenken, aan het piekeren of aan het klagen. Jouw focus gaat altijd uit naar dingen die fout gaan en je hoofd stopt maar niet met denken. Wanneer je praat, gaat het vaak over je problemen.
Het is niet fijn, maar toch doen we het…
Piekeren en bezig zijn met problemen is natuurlijk heel vervelend. Maar waarom doen we het dan?
Praten over je problemen is makkelijker dan ze op te lossen, zegt Tony Robbins. Volgens Robbins ligt er een diepe angst verscholen onder onze problemen, en door over de problemen te praten of te piekeren over andere dingen, verdoven we de angst.
Klinkt best logisch eigenlijk.
Jouw denkverslaving de baas met deze tips
In de westerse samenleving willen wij overal een snelle oplossing voor. Antibiotica bij een ontsteking, paracetamol als we hoofdpijn hebben en antidepressiva wanneer we ons slecht voelen.
Helaas is er geen ‘magic pill’ die jou helpt te stoppen met denken, piekeren, klagen en bezig te zijn met je problemen. Wat kun je wel doen?
- Ga met een psycholoog, coach of therapeut aan de slag om te achterhalen welke angsten en beperkende gedachten jij hebt;
- Ga aan de slag met Mindfulness, mediteren en/of yoga
- Leer door te lezen. 2 boekentips: De kracht van het nu’ van Eckhart Tolle (spirituele invalshoek, dit boek ligt op onze nachtkasjes) en/of Verslaafd aan denken van Jan Geurtz (wetenschappelijke invalshoek);
- Spreek met iemand af dat je elkaar corrigeert wanneer je klaagt of over problemen praat.
- Schrijf iedere dag op waar je allemaal dankbaar voor bent (hierdoor train je je brein om zich te focussen op het positieve);
- Schrijf iedere avond in je dagboek, waarbij je reflecteert op de dag. Op deze manier ‘schrijf je je problemen van je af’, in plaats van dat je erover blijft piekeren of klagen.
Wat is jouw ervaring?
Ben jij ook verslaafd aan denken en/of aan je problemen of heb je aanvullende tips? Laat een reactie achter in de comments! Wij vinden het namelijk super leuk om ervaringen van anderen te lezen :).
Liefs,
Jooppaul & José
Hier nog een leuke video, waarin Jan Geurtz en Paul Smit praten over verslaving: