De afgelopen 5 jaar is het aantal mensen met een medicijnverslaving verdrievoudigd (Bron: NRC). Maar wat zijn medicijn verslavingen en hoe kom je er vanaf? Jooppaul was verslaafd aan alles wat je maar kunt bedenken. Van dexamfetamine snuiven tot slaapmiddelen misbruiken, JP heeft alles geprobeerd. In dit artikel lees je zijn verhaal.
Wat zijn medicijn verslavingen?
Een medicijnverslaving houdt kortgezegd in dat je afhankelijk bent geworden van medicatie. Je bent ooit begonnen medicatie te gebruiken om bijvoorbeeld beter te kunnen slapen, jezelf te kalmeren, je depressie de baas te worden of om om te kunnen omgaan met pijn. Inmiddels kun je niet meer functioneren zonder het middel; je bent verslaafd.
De bekendste medicijnverslavingen zijn verslavingen aan Benzodiazepinen, Midazolam, Temazepam, Zopiclon, Oxazepam en Lorazepam. Ritalin en Dexamfetamine snuiven zijn ook voorbeelden van het ‘verkeerd gebruiken van medicatie’, en leidt vaak tot verslaving.
Wat de dokter voorschrijft…
We denken allemaal dat de dokter wel weet wat wij nodig hebben. Zonder onderzoek te doen, starten we met het gebruik van medicatie. Wij hebben zelf beide diverse medicijnen gebruikt, zoals Ritalin, Dexamfetamine, Methylfenidaat Retard, Concerta (JP en Jose), Temazepam, Lorazepam en Dexamfetamine en meer (JP).
Wat we ons niet realiseerden toen we aan deze medicatie begonnen was, hoe verslavend zo’n middel kan zijn. Helaas bieden de meeste artsen geen alternatieven aan, en wordt er naar onze mening (te) weinig naar iemands’ levensstijl gekeken, om daarin aanpassingen te doen. Bij slaapproblemen kunnen dingen zoals Mindfulness, meditatie, yoga en sporten bijvoorbeeld uitkomst bieden.
Je bent niet alleen…
Ben jij verslaafd aan medicatie? Je bent niet de enige… Het NRC schreef in augustus 2019 dat verslavingsklinieken een verdrievoudiging van het aantal clienten ziet die verslaafd zijn aan pijnstillers, sinds 2013. In 2013 meldden zich 92 nieuwe pijnstillerverslaafden en in 2018 waren dit er 292.
Patienten worden tegenwoordig sneller naar huis gestuurd met zware medicijnen, schrijft het NRC.
Jooppaul zijn medicijn verslavingen
Jooppaul is verslaafd geweest aan alles wat je maar kunt bedenken… Alcohol, drugs, shoppen, porno, relaties, zijn telefoon… Zijn ergste medicijnverslavingen waren aan Temazepam, Ritalin en Lorazepam. Ook vond hij het wel fijn om Dexamfetamine te snuiven.
Jooppaul:
Mijn gebruik van Ritalin en Dexamfetamine begon onschuldig, want ik heb ADHD. Slaapmiddelen dacht ik nodig te hebben, want ik had nog nooit van andere tools gehoord waardoor je beter kunt slapen, en zonder slaapmiddelen sliep ik gewoon niet.
Vrij snel nadat ik begonnen was met medicatiegebruik, ging ik de medicatie in extreme mate gebruiken. Ik kwam er namelijk achter dat ik met mijn herhalingsrecepten gewoon onbeperkt kon bijbestellen. Dit werd niet gecontroleerd, dus in plaats van iedere maand nieuwe medicatie op te halen, deed ik dit wekelijks.
Al snel zat ik aan de maximale hoeveelheid die je kunt gebruiken. De amfetaminen zoals Dexamfetamine en Ritalin gebruikte ik om wakker te worden. Een half uur voordat ik uit bed wilde gaan zette ik mijn wekker. Ik nam het middel in en ik bleef liggen tot het middel insloeg.
Ritalin snuiven of slikken: het is gewoon handel
Ritalin lijkt een onschuldig middel. Het wordt zelfs voorgeschreven aan kinderen. Het gevaar is, dat dit middel misbruikt wordt of gebruikt wordt door mensen die het helemaal niet nodig hebben, zoals studenten. Al in 2015 verscheen in de Volkskrant een artikel over de handel van Ritalin, waarin werd beschreven dat mensen met ADHD hun Ritalin doorverkochten aan studenten of vrachtwagenchauffeurs.
Ritalin en Dexamfetamine snuiven?
Jooppaul:
Al snel kwam ik erachter dat er een manier was om de middelen nog beter (lees: sneller en heftiger) te laten werken. Ik begon er poeder van te maken en ging het snuiven.
Dit was het begin van het einde… Ik ging het steeds vaker gebruiken en ik had steeds grotere hoeveelheden nodig om het gewenste effect te behalen.
Ik rechtvaardigde mijn gedrag door tegen mezelf te zeggen ‘het is goed, want de dokter heeft het voorgeschreven’.
Ritalin om wakker te worden, Temazepam om te slapen
Jooppaul belandde in een hele foute cirkel:
Als ik ’s avonds wakker wilde blijven, bijvoorbeeld voor een feestje, bleef ik Ritalin en Dexamfetamine snuiven. Ik kon hierdoor langer wakker blijven en langer alcohol drinken; precies wat ik wilde!
Na een wilde nacht kon ik natuurlijk niet in slaap vallen, want mijn lichaam zat vol opppeppers. De oplossing: slaapmiddelen.
Jarenlang was ik afhankelijk van slaapmiddelen, zelfs lang nadat ik gestopt was met ADHD medicatie.
Stoppen met zijn medicijn verslavingen was moeilijk voor Jooppaul
Het duurde jaren voordat Jooppaul zijn medicijn verslavingen de baas was. Veel verslavingsklinieken waar hij belandde, zagen het gebruik van ADHD medicatie niet als probleem. Hij had immers ADHD.
‘Mindereren met ADHD medicatie was misschien wel een goed idee’, zeiden ze in de klinieken. Maar stoppen raadden zij zeker af.
Zijn redding: Castle Craig
Na 15 jaar proberen te stoppen met alle verslavingen, kwam Jooppaul bij Castle Craig terecht. Deze kliniek heeft een soort holistische aanpak. Niet alleen wordt er gekeken naar het fysieke en mentale aspect van een verslaving, maar ook naar het spirituele. Eindelijk kwam er een einde aan zijn medicijn verslavingen (en al zijn andere verslavingen)…
Gelukkig vond ik goede hulp bij Caste Craig in Den Haag. Zij begrepen dat ook mijn ADHD medicatiegebruik en de slaapmiddelen verslavingen waren. Het werkt namelijk op hetzelfde gedeelte van de hersenen als cocaine. Hun advies: compleet stoppen met alle vormen van medicatie. Dit was in het begin heel moeilijk, maar ik ben zo blij dat ik heb kunnen stoppen!
Stoppen met je medicijn verslaving
Het is niet voor iedereen makkelijk om te stoppen met een medicijnverslaving, en de kans is groot dat je hier professionele hulp bij nodig hebt.
Doorloop de volgende stappen als je wilt stoppen met je medicijn verslaving:
- Geef toe dat je een probleem hebt. De eerste stap is altijd, je te realiseren en aan jezelf toegeven dat je een probleem hebt. Denk jij dat je een medicijn verslaving hebt maar weet je het niet zeker? Stel jezelf gewoon deze simpele vraag: Heb jij de medicatie nodig om te kunnen functioneren, of zou je er vandaag mee kunnen stoppen? Als je er niet vandaag mee kunt stoppen ben je, tenzij het voor strict medische redenen is, écht verslaafd.
- Meteen professionele hulp zoeken. Het is belangrijk om zo snel mogelijk voor verandering te zorgen, als je beseft dat je verslaafd bent. De verslaving zal namelijk alleen maar sterker worden, want je hebt steeds meer nodig. Zet NU de eerste stap en zoek professionele hulp, door je huisarts te bellen. Hij kan je doorverwijzen naar een verslavingskliniek.
- Vaak is een detoxbehandeling nodig, dit kan klinisch of ambulant, afhankelijk van de ernst van het probleem.
- Pak de achterliggende oorzaak aan. Je bent niet vanzelf verslaafd geraakt, er zit vaak een dieperliggende reden achter jouw verslaving. De meeste mensen hebben professionele hulp nodig, om de achterliggende oorzaak van de verslaving aan te pakken.
Tips van Jooppaul, om je medicijn verslavingen de baas te worden
Jooppaul weet als geen ander hoe het is om te stoppen met een ernstige medicijnverslaving. Weet jij je geen raad meer? Je mag altijd reageren op dit bericht, dan neemt hij contact met je op. Ook heeft hij nog een aantal tips…
Ik ben op veel plekken in behandeling geweest voor mijn verslaving, maar Castle Craig was voor mij echt de beste kliniek om van mijn verslavingen af te komen. Zij raadden me aan om te stoppen met ALLE vormen van medicatie en dit heb ik gedaan. In het begin is het moeilijk, maar het wordt al snel makkelijker. Wat enorm helpt is sporten, mediteren/mindfulness en yoga doen. Ik wilde er niets van weten, maar inmiddels ben ik er van overtuigd dat dit iedereen helpt.
Hulp vragen of aanvaarden is lastig, maar het is het écht waard! Het was misschien even hard werken, maar mijn leven is nu zoveel beter. Ik voel me beter, slaap beter en ik ben veel gezonder.
Ben jij verslaafd aan medicijnen?
Wij zijn geen artsen of psychologen, maar mocht je willen praten met een ervaringsdeskundige kun je altijd contact met ons opnemen via het contactformulier of in een reactie hieronder.