Pijnstillers. Ontwikkeld om de levenskwaliteit van mensen te verbeteren, maar honderdduizenden Amerikanen zijn er in de afgelopen jaren aan overleden. Verantwoordelijk gesteld voor deze ‘massamoord’, is onder anderen de Amerikaanse farmagigant Johnson & Johnson. In augustus 2019 zijn zij na een lang proces in Oklahoma veroordeeld tot een boete van een half miljard dollar.
Ook in Nederland gaan wij richting een opiatencrisis…
Een pijnstiller, of gewoon heroïne of opium?
De rechter in Oklahoma was het eens met de aantijging dat Johnson & Johnson pijnstillers op onverantwoord grote schaal in de markt heeft gezet. Het gaat om pijnstillers met een soortgelijke werking als heroïne en opium.
Patiënten – vaders, moeders, oma’s en kinderen – die na een medische behandeling met veel pijnstillers naar huis werden gestuurd, raakten verslaafd.
Twee keer zo sterk als Morfine
Johnson & Johnson ontwikkelt zulke verslavende pijnstillers, dat het voor de meeste mensen onmogelijk is om er zonder hulp vanaf te komen. De verslavende stoffen in deze pijnstillers zijn twee keer zo sterk als Morfine.
De verkoop van opiaten is inmiddels aan de banden gelegd, maar het was te laat. Verslaafden zijn inmiddels al overgeschakeld op heroïne, het opiaat fentanyl, of overleden aan een overdosis.
“Volgens een schatting van het Amerikaanse National Institutes of Health overlijden dagelijks 130 Amerikanen aan een overdosis opiaten of heroïne.”, schreef Trouw.
Gaan wij in Nederland ook richting een opiatencrisis?
Meer dan een miljoen Nederlanders gebruiken opiaten tegen pijn. Het aantal overdoses neemt ieder jaar toe en het aantal personen dat in een afkickkliniek belandt is in zes jaar verdrievoudigd.
We kunnen dus best stellen dat we in Nederland richting een opiatencrisis gaan…
Illegale medicijnhandel: oxycodon, fentanyl en eerder ketamine
Middelen zoals oxycodon en fentanyl zijn vele malen sterker dan morfine, en omdat het een lekkere roes geeft wordt het steeds vaker als drug gebruikt. Dit is precies wat er een aantal jaar geleden met ketamine gebeurde. Ketamine was eerst een narcosemiddel. Inmiddels is het een populaire drug.
Wil je meer lezen over verslaving?
Meer lezen over medicijn verslavingen.
Jouw verslaving de baas met behulp van meditatie/Mindfulness
Bronnen