Gemiddeld spenderen we 60 uur per maand op onze smartphone (SIDN, 2018). 126 keer per dag – dat is 8 keer per uur – pakken we onze telefoon op! Bizar toch? Het lijkt onschuldig, maar een telefoon verslaving kan ernstige gevolgen hebben. Vandaag leggen wij dit uit. Ook geven wij jou tips wat je eraan kunt doen.
Wil jij direct aan de slag met jouw telefoonverslaving? De cursus ‘schrijf je vrij van je telefoonverslaving in 30 dagen’ is in de aanbieding!
Maar de smartphone is toch een geweldig apparaat?
Tegenwoordig heeft iedereen er één, want wat is het leven zonder de smartphone? De smartphone zorgt er niet alleen voor dat we kunnen bellen, maar we organieren er ons hele leven mee. Van navigatie tot rekenmachines, datingapps tot spelletjes, agenda’s tot weerapps. Het kan een fantastisch leerinstrument zijn, het zorgt voor entertainment en we regelen er onze bankzaken mee.
De smartphone is er om ons leven beter te maken, maar waar gaat het dan fout…?
De telefoon verslaving; een moderne ziekte
De smartphone en ons excessieve gebruik ervan is een relatief nieuw fenomeen. Eigenlijk weten we nog niet hoe we op een gezonde en bewuste manier met onze telefoon om kunnen gaan.
Feit is, dat we steeds langer naar onze schermen kijken. We staan op met dat ding en we gaan ermee naar bed. Doordat we steeds meer digitaal contact hebben, maken we steeds minder échte verbinding met mensen.
Op straat zeggen we elkaar niet meer gedag, we staren naar onze telefoon… Tijdens een etentje praten we niet met elkaar, maar kijken we naar het scherm…
Waar mensen vroeger seks hadden, liggen stellen nu vaak urenlang naast elkaar in bed, starend naar hun telefoon. Sommige mensen hebben een betere verbinding met hun telefoon dan met hun partner.
We willen continu bereikbaar zijn en we zijn de hele dag bang dat we iets missen als we niet op onze smartphone kijken.
Wanneer je vanwege je smartphone problemen gaat ondervinden in je dagelijks leven, kun je er vanuit gaan dat je een telefoon verslaving hebt.
Omdat de telefoon verslaving een relatief nieuwe ‘ziekte’ is, is de gezondheidszorg nog niet helemaal up to date op het gebied van diagnostisering en behandeling van een smartphoneverslaving.
De smartphone kent geen grenzen. Resultaat: telefoon verslaving
Maar hoe komt het eigenlijk, dat de smartphone zo verslavend is?
Ontwikkelaars van apps spenderen veel tijd aan het bedenken van hoe jij als gebruiker zo verslaafd mogelijk raakt aan de app. Als jij verslaafd bent, hoeven zij namelijk geen enorme budgetten uit te geven aan marketing en andere manieren die ervoor zorgen dat jij de app met regelmaat gaat consumeren (gebruiken).
De bewuste methodes die deze ontwikkelaars gebruiken bestaan uit notificaties en psychologische trucs. Zij noemen dit ‘gewoontevorming’ en er worden hele congressen gehouden, bijvoorbeeld in Silicon Valley in Californie, waar appontwikkelars met elkaar delen hoe consumentenpsychologie werkt.
Het proces van telefoon verslaving ziet er ongeveer zo uit:
Trigger (melding) –> actie (jij opent de app) –> beloning (berichtje, zorgt voor dopamine) –> commitment (je blijft hiernaar verlangen).
Ook kent de smartphone geen einde en dit is gevaarlijk.
De smartphone kent geen einde. Wat bedoelen we daar precies mee?
De hoeveelheid informatie dat je kunt verkrijgen op jouw smartphone is eindeloos. Wanneer jij door je Instagramfeed of op Facebook scrollt, ben je eigenlijk nooit klaar. Wanneer je op zoek bent naar informatie, kun je de rest van je leven blijven zoeken. Er is namelijk altijd meer beschikbaar.
Het resultaat hiervan kan zijn, dat je veel van jouw kostbare tijd doorbrengt aan iets wat eigenlijk niets toevoegt aan jouw leven.
De negatieve gevolgen van een telefoon verslaving
Een telefoon verslaving lijkt misschien onschuldig , maar er zijn steeds meer signalen dat onze drang om onze smartphone continu te gebruiken negatieve gevolgen kan hebben, zoals:
- Depressie
- Eenzaamheid, gebrek aan échte verbinding
- Lichamelijke klachten
- Onderontwikkeld empathisch vermogen
- Stress
- Schaamte
- Gebrek aan slaap en ontspanning
- Gebrek aan purpose, zingeving, positieve doelen in het leven
- Minder concentratie en productiviteit
- Minder geluk
- Jongeren leiden aan FOMO (Fear Of Missing Out)
Het AD noemt de gevolgen zelfs desastreus.
Heb jij last van één of meer van deze kenmerken? Dan wordt het misschien tijd om jouw smartphonegebruik onder de loep te nemen…
Telefoon verslaafd? Wie is er eigenlijk de baas, jij, of je telefoon?
Stel jezelf eens de volgende vragen, als je durft:
Wie is er de baas, jij, of je telefoon? Reageer je op meldingen, of pak je jouw smartphone alleen als je er bewust iets mee wilt doen? Wat doe je ’s morgens het eerste wanneer je opstaat? Is jouw smartphone een opstapje naar écht contact (elkaar appen om af te spreken), of is het regelmatig het eindstadium (alleen contact via de smartphone)? Gebruik jij jouw telefoon vaak omdat het een gewoonte is, of draagt het iets bij aan jouw leven?
Als jouw telefoon de baas is over jou, heb je duidelijk last van een telefoon verslaving.
Gebruik jouw smartphone, in plaats van dat jouw smartphone jou gebruikt
Zoals we zeiden aan het begin van dit artikel, is de smartphone een geweldig instrument. De sleutel is, om jouw telefoon op zo’n manier te gebruiken, dat hij iets toevoegt aan jouw leven.
Hoe kun je hiervoor zorgen?
- Volg de cursus ‘Schrijf je vrij van je telefoonverslaving in 30 dagen‘ (nu in de aanbieding!)
- Zet de fingerprint uit en verander het wachtwoord van je telefoon regelmatig, zodat je een extra stap moet zetten als je je teloon wilt openen.
- Leg je telefoon op plekken waar je er minder snel bij kunt, zodat de stap om je telefoon te pakken groter wordt
- Houd je telefoon uit je slaapkamer (koop eventueel een ouderwetse wekker)
- Zet de voor jou gevaarlijke apps in zwart-wit modus
- Haal de social media apps van je telefoon af, zodat je ze alleen op je laptop kunt gebruiken.
- Vertel jouw vrienden dat ze je moeten bellen als iets belangrijk is, omdat je minder tijd op je telefoon wilt doorbrengen en dus minder op social media en Whatsapp zult kijken.
- Gebruik algemene methodes om jouw verslaving de baas te worden, zoals yoga en meditatie.
- Lees ons artikel over de social media verslaving, want wellicht heb je hier ook last van.
Heb jij last van een telefoon verslaving?
Wij zijn benieuwd naar jouw ervaring met de smartphone. Wat voegt dit apparaat allemaal toe aan jouw leven, maar ook, op welke manier staat de smartphone jouw geluk in de weg? Schaam je niet, je bent namelijk niet alleen. Deel jouw ervaring in de comments 🙂
Bronnen