Als jij een verslaafde in herstel bent – of dit nou van een alchol- drugs- of eetverslaving is -, geef jezelf nu een schouderklopje. Je hebt een super belangrijke stap gezet in het ontsnappen aan een heel donker gat. Je bent nu sober, maar jouw verhaal eindigt niet hier, het is slechts het begin. Het begin van jouw nieuwe leven waarin je positieve keuzes gaat maken start vandaag.
Wat is één van de eerste belangrijke stappen na het afkicken van jouw verslaving? Voor Jooppaul was dit verhuizen naar een nieuwe plek, met een nieuwe inrichting en nieuwe mensen.
Voor mij was verhuizen geen optie maar een MUST. Mijn relatie ging namelijk uit. Toen ik net clean was verhuisde ik naar een kamer, die ik samen met mijn beste vriendin heel simpel maar tegelijkertijd vrolijk inrichtte. In deze kamer kon ik me volledig focussen op mijn herstel, want ik werd niet door mijn huis en mijn spullen herinnert aan oude pijn.
Een paar maanden later, toen ik mijn leven wat meer op orde had en een aantal maanden stond ingeschreven bij de gemeente, verhuisde ik naar een studio in het centrum van Den Haag. Hier kwam ik regelmatig mijn oude dealers tegen, dus dit was niet de allerbeste plek. Ik had toen nog niet door dat de drukke stad niet zo goed voor mij (met ADHD) is en ik viel een paar keer terug.
Na 2 jaar verhuisde ik naar Portugal. Ik vond een vrijstaand huisje tussen sinaasappelbomen, en woonde hier samen met een vriend. Dankzij de rust, natuur, fijne mensen en relaxte levensstijl kan ik clean blijven en voel ik me super happy. – Jooppaul (52)
Creëer dus een veilige, fijne plek voor jezelf. Dit betekent: een fijn huis waar je je thuis voelt, waarin je niet teveel wordt herinnerd aan ‘de oude jij’ en bij voorkeur een huis zonder triggers.
Is het nodig om te verhuizen?
Een sobere leefomgeving is belangrijk wanneer je in herstel bent van een alcohol-, drugs-, maar ook een eetverslaving. Is het nodig om te verhuizen? Die vraag kun je alleen zelf beantwoorden. Weet jouw dealer waar je woont, wandelt jouw dealer door je straat of had je regelmatig vrienden op bezoek die (nog steeds) gebruiken? Kijk je vanuit jouw raam op de fastfoodwinkels waar je regelmatig binchte? Dan is verhuizen een goede optie. Het is namelijk heel moeilijk om sterk te blijven wanneer iedereen om jou heen verkeerde keuzes maakt en wanneer je conitnu getriggerd wordt.
Schrijf je in bij de gemeente (als je dit nog niet gedaan hebt), of vind een particuliere woning.
Studies hebben aangetoond dat hoe beter jouw leven in herstel van een verslaving is, hoe kleiner de kans is dat je terugvalt. Eigenlijk heel logisch, toch?
In dagtherapie bij Castle Craig zag ik dat de verslaafden in herstel die verhuisden, veel minder vaak terugvielen. – Jooppaul
Je huis herinrichten – dit helpt bij je herstel
Wanneer je besluit om te blijven wonen waar je woont, is het herinrichten van jouw woning een goed idee. Op die manier herinnert jouw huis je niet continu aan de lastige momenten tijdens jouw alcohol-, eet- of drugsverslaving (‘in dat hoekje op die bank viel ik altijd bezopen in slaap’ of ‘oh ja, die ene ruzie in de keuken met mijn partner, toen ik die fles whiskey kapot sloeg’ of ‘hier verstopte ik altijd mijn voorraad chips’.), maar staat je huis symbool voor ‘de nieuwe jij’.
Het is niet alleen leuk om je huis opnieuw in te richten, het geeft je ook afleiding en een doel.
Tips voor het herinrichten van je huis
Op Pinterest doe je leuke ideeën op voor de inrichting van je huis. Heb je weinig budget? Een paar leuke kussentjes, (luchtzuiverende) planten en een likje verf op de muur doen al wonderen.
Het verven van een muur is niet alleen leuk, het staat ook symbool voor de moeite die je doet en de tijd die jij steekt in je herstel. Dit geeft kracht. Met elke lik verf bevestig je eigenlijk ‘ik ga niet meer gebruiken, dit is ‘mijn nieuwe ik’. – Jooppaul
Wil je helemaal geen geld uitgeven aan je huis? Dan is het verschuiven van je meubelen een goed idee. Geef spullen een nieuwe plek, dit helpt je bij het vasthouden van nieuwe gewoontes en de bevestiging van jouw nieuwe, sobere identiteit.
Het perfecte huis voor een verslaafde in herstel
Met de volgende tips creëer jij de perfecte fijne en veilige plek in je eigen huis.
- Verwijder alle objecten uit je huis die je herinneren aan je gebruik, zoals (oude) flessen drank en spullen die je vaak gebruikte als je onder invloed was;
- Verwijder alles uit je huis wat je triggert tot gebruik;
- Lag jij dagen in bed tijdens jouw verslaving? Koop een nieuw bed, of in ieder geval een nieuw matras en/of een nieuw dekbed en schone lakens. Op deze manier verwijder je oude negatieve energie en maak je ruimte voor nieuwe dingen, lucht en vrolijkheid;
- Maak ruimte voor nieuwe hobby’s, richt bijvoorbeeld een kamer of een hoekje in jouw woonkamer in met tekenspullen, je muziekinstrument of maak een yoga- en meditatiehoekje;
- Organiseer een fijne (alcohol- en drugsvrije) middag met vrienden en familie, om ‘jouw nieuwe, gezonde en fijne plek – en jouw positieve keuzes – in te wijden’.
- Ontwikkel nieuwe rituelen, zoals een dagboekritueel, of brand een kaarsje wanneer jij je niet fijn voelt.
- Hang je noodplan op in huis. Wat ga jij doen wanneer je je getriggerd voelt?
Voor mij was het heel belangrijk dat ik andere muziek ging luisteren, want de muziek die ik draaide toen ik gebruikte, triggert mij nu nog steeds. Ook heeft het ontwikkelen van nieuwe rituelen mij geholpen, om het veilig te maken in mijn huis. Als ik de neiging had om te gebruiken ging ik een kaarsje aansteken en keek ik naar de foto van mijn overleden moeder. – Jooppaul
Hoe creëerde jij als verslaafde in herstel die fijne, veilige plek?
Ben jij in herstel en heb je al goede stappen gezet in de richting van een veilige, fijne plek? Deel je tips met ons en onze lezers in de reactie onder dit blog. 🙂
Bronnen