Er zijn vele soorten verslavingen, waarvan de meest bekende een alcoholverslaving is. Een andere verslaving, lichamelijk minder erg maar geestelijk misschien wel vergelijkbaar, is een koopverslaving. Meer dan 5% van de Nederlanders heeft een koopverslaving. Wat doe je eraan? In dit artikel geven wij jou tips!
Wat is een koopverslaving?
Iemand met een koopverslaving heeft een onweerstaanbare drang om spullen te kopen terwijl hij of zij dit niet nodig heeft en/of het zich niet kan veroorloven om spullen te kopen.
Ben jij bang dat je een koopverslaving hebt? Dan herken je je vast in het volgende:
Je koopt regelmatig nieuwe spullen die je vervolgens bijna niet gebruikt. Veel aankopen zijn dikke miskopen. Soms ben je even blij met een aankoop, maar een dag later ben je al vergeten wat je gekocht hebt. De drang tot kopen is zó groot, dat je het niet kunt weerstaan.
Tijdens het shoppen voel je je gespannen. Je MOET iets vinden. Wanneer je hebt betaald en de winkel verlaat, voel je je eforisch of ontspannen.
Je gaat steeds meer en steeds duurdere spullen kopen. Het is nooit genoeg, je voelt je nooit vervuld. Soms verstop je je aankopen, omdat je je schaamt.
Hoe vaak jij je ook voorneemt om niets meer te kopen, het lukt je niet. Het resultaat van dit gedrag is piekeren, schaamte en/of financiele zorgen.
Een koopverslaving hebben is erg vervelend
Het is absoluut niet fijn om een koopverslaving te hebben, want je belandt al snel in een soort negatieve spiraal. Je koopt teveel en je voelt je schuldig. Vervolgens ga je nóg meer kopen om je negatieve gevoelens weg te stoppen. Naarmate de koopverslaving erger wordt, worden de problemen groter. Je voelt je niet alleen rot, maar je belandt in de schulden.
Je houdt geen geld meer over voor dingen waar je echt blij van wordt; leuke dingen doen, op vakantie gaan, jouw vriend/vriendin mee uit eten nemen of sparen voor de toekomst. In het ergste geval kun je je huur of hypotheek niet meer betalen.
Het effect van een koopverslaving op de wereld
Niet alleen voor jezelf is een shopverslaving vervelend, maar ook voor de wereld. Veel producten zijn gemaakt van goedkope en schadelijke grondstoffen zoals plastic, en er gaat heel wat vooraf aan het maken van bijvoorbeeld een simpel t-shirt. Hier lees je bijvoorbeeld welk effect kledingproductie heeft op het milieu.
Bij de productie van goedkope kleding (van bijvoorbeeld de Primark) komt daarnaast vaak kinderarbeid aan te pas, of mensen werken in extreme omstandigheden.
Zo kick je af van jouw koopverslaving
Er is veel geschreven over verslaafd zijn aan kopen, en over wat je eraan kunt doen. Vaak worden algemene tips gegeven zoals ‘stel een budget op voor jezelf’ en ‘vermijd winkelstraten’.
Een tip die je vaak hoort is, ‘neem cash geld mee en laat je pinpas en creditcard thuis, zodat je niet meer uitgeeft dan je van tevoren van plan bent’.
Deze tips kunnen allemaal zeer bruikbaar zijn, maar wij denken dat het belangrijk is om de kern van het probleem aan te pakken.
Pak de kern aan van het probleem!
Je kunt jezelf natuurlijk simpele trucjes aanleren om minder te gaan kopen, maar wat gebeurt er dan als jij een dip hebt? Het eerste wat je doet als jij niet lekker in je vel zit, is waarschijnlijk kopen.. ‘f*ck the goede voornemens’, zul je al snel denken. Pak daarom de kern van het probleem aan.
Waarom koop jij zo veel?
Overmatig spullen kopen komt vaak voort uit ongeluk, onvrede en de wil om te vluchten voor iets. Waar vlucht je voor? Waarom denk je dat shoppen jou je beter laat voelen?
Denk je bijvoorbeeld dat je spullen nodig hebt, omdat je anders niets waard bent? Of is winkelen gewoon een goede afleiding van je dagelijkse problemen en negatieve emoties?
Als je kunt achterhalen wat de achterliggende reden is van jouw shopverslaving, ben je al een heel eind. Bewustwording is stap 1, verandering stap 2.
Afkicken van een serieuze shopverslaving kun je vaak niet alleen. Schakel dus hulp in van een psycholoog of coach. Ook Mindfulness kan jou helpen bij een verslaving, zoals wij hier schreven.
Heb jij een koopverslaving, of ken je iemand met een koopverslaving?
Je hoeft je niet te schamen. In onze huidige maatschappij, die wij relatief materialistisch vinden, zijn veel mensen in meer of mindere mate koopverslaafd. En wie geen koopverslaving heeft, is wel verslaafd aan zijn smartphone of aan social media.
Onze maatschappij is druk, chaotisch en vol verwachtingen. Tijd om stil te staan bij onze emoties is er eigenlijk niet. Best logisch eigenlijk, dat zoveel mensen verslaafd (of depressief of burn-out) raken.
Schaam je niet, maar vraag om hulp!
Deal jij met een koopverslaving, en wil je iets met ons delen? Laat een berichtje achter in de comments! Hiermee laat jij aan andere lezers zien dat zij niet alleen zijn in hun koopverslaving, of wie weet weet jij wel iemand te inspireren.
Liefs,
Jooppaul & Jose