Online gokken en het deelnemen aan online kansspelen is in Nederland verboden, maar in 2020 gaat daar verandering in komen. Op 12 februari 2019 nam de Eerste Kamer De Nieuwe wet Kansspelen op Afstand (KOA) aan. De verwachting is dat in 2020 de eerste vergunningen verstrekt zullen worden voor online gokken.
Online gokken is niets nieuws in Nederland en helaas kent ook ons kikkerlandje online gokverslaafden, die spelen op buitenlandse of illegale websites. Vanaf 2020 wordt online gokken legaal zodat de overheid online gokken kan reguleren. Helpt dit gokverslaving tegen te gaan?
Online gokken is niets nieuws
Online gokken mag dan pas in 2020 legaal worden, maar het is geen nieuw fenomeen in Nederland. Nederlandse online gokkers zijn er al tientallen jaren. Het gaat vaak om pokeren, sportweddenschappen en casinospelen. Maar vergeet niet deze verkapte vorm van gokken; handelen in cryptovaluta. Bij sommige verslavingsklinieken kun je al terecht met een bitcoinverslaving.
Omdat de overheid geen vergunningen geeft aan Nederlandse websites, wijken gokkers nu uit naar buitenlandse of illegale websites.
Gokverslaving: desastreus
Een gokverslaving is serieus en de gevolgen kunnen net zo desastreus zijn als die van een alcohol- of drugsverslaving.
Omdat gokken de illusie van makkelijk geld verdienen presenteert maar in de meeste gevallen tot financiele ondergang leidt, is het één van de meest sluipende en gevaarlijke verslavingen. Of je nu poker, blackjack of een ander online kansspel speelt, de kansen zijn nooit in je voordeel. Gokken is zo’n succesvolle industrie omdat het huis altijd wint.
Hoe kom je van je (online) gokverslaving af? Misschien gaat de nieuwe wet je helpen bij het beperken van online gokken.
Nederland wil online gokken reguleren
Nederlandse online gokkers wijken dus nu af naar buitenlandse of illegale websites. Het is maar de vraag of deze websites betrouwbaar zijn. Ook weet niemand precies hoeveel geld er in de omloop is op deze sites.
Illegaal gokken werkt mogelijk gokverslaving in de hand, zegt de Nederlandse overheid. Ook loopt de Nederlandse staat belastinggeld en kansspelbelasting mis. Met de nieuwe KOA-wet gaat hier verandering in komen.
Door het online gokken legaal te maken, kan Nederland het gokken gaan reguleren.
Legaal online gokken met toezicht van de Kansspelautoriteit
Vanaf 2020 is online gokken in Nederland legaal en de Kansspelautoriteit gaat toezicht houden. Op deze manier moet een gokverslaving zoveel mogelijk voorkomen worden. Online wordt het eenvoudig te volgen hoeveel iemand inzet, hoe vaak iemand inzet, hoe lang er wordt gespeeld en welke risico’s genomen worden.
Een rood lampje moet gaan branden bij de aanbieder (de website waar gegokt wordt) wanneer iemand teveel risico’s neemt of te lang speelt. De aanbieder heeft de verantwoordelijkheid om de speler te wijzen op de risico’s, en de speler zo nodig (tijdelijk) uit te sluiten.
Een landelijk register van spelers met verslavingsproblematiek moet een stijging in het aantal gokverslaafden in Nederland gaan tegenhouden.
Op deze manier maakt de Kansspelautoriteit het hopelijk mogelijk om online te gokken zonder het risico te lopen op een gokverslaving.
Fraude, witwassen en belasting
Het tarief voor online kansspelbelasting zal gelijk zijn aan het tarief voor offline kansspelbelasting. Op deze manier verdient de overheid aan de legalisering. Ook wordt witwassen en fraude tegengegaan.
Is online gokken in Nederland wel aantrekkelijk voor de gokker?
Wanneer je in de gaten wordt gehouden door de Kansspelautoriteit en zij precies weten hoeveel je inzet, welke keuzes je maakt en hoelang je speelt, is het voor de gokverslaafde dan nog wel interessant om online te gokken in Nederland?
De vraag is of al deze regulering wel zin heeft. Gokverslaafden blijven wellicht uitwijken naar het buitenland en naar illegale websites.
Hoe kom ik van mijn gokverslaving af?
Worstel jij met een online gokverslaving? Dan zijn wij benieuwd naar jouw mening. Denk jij dat de nieuwe wet zal zorgen voor minder gokverslaving in Nederland?
Voor hulp bij je gokverslaving kun je terecht bij verslavingsklinieken zoals ReadyForChange, GGZ Interventie, Jellinek en Castle Craig.