Je hoort het steeds vaker… Mensen die last hebben van een social media verslaving. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat de gevolgen van urenlang op social media zitten desestreus zijn. Het verhoogt de kans op depressie en het verlaagt je vermogen om écht te verbinden met mensen. Daarnaast daalt je inlevingsvermogen en je vermogen tot creativiteit enorm, wanneer je teveel tijd doorbrengt op social media.
Ben jij social media verslaafd, of ken je iemand die last heeft van een social media verslaving? Lees dan verder…
In dit artikel leggen wij dit uit en onderaan vind jij een test, waarmee je eenvoudig achterhaalt of jij social media verslaafd bent.
Een social media verslaving zorgt voor een chemische disbalans in de hersenen…
Al in 2017 toonde een onderzoek van een universiteit in Korea aan dat een ongezonde mate van smartphonegebruik zorgt voor een chemische disbalans in de hersenen. Dit maakt mensen (en vooral jongeren) vatbaar voor depressie en angststoornissen, zo waarschuwden zij.
Een chemische disbalans… dat klinkt best heftig he?
Social media is niet zo sociaal
Disbalans of niet… social media heeft in ieder geval invloed op je vermogen om sociaal te zijn. Want ondanks de naam anders doet vermoeden, heeft social media weinig te maken met sociaal zijn.
Of iemand nu staat te wachten bij het stoplicht, de bushalte, of in de rij bij de kassa… door een social media verslaving gaan mensen geen interactie meer aan met onbekenden, of zelfs met bekenden. Wanneer je social media verslaafd bent, staar je liever naar je scherm. Kijk je mensen nog wel eens in de ogen?
Denk maar eens aan de laatste verjaardag of het laatste etentje dat je bijwoonde, of de laatste keer dat je met vrienden in de tram zat. Hoeveel mensen keken op de telefoon, in plaats van dat zij rondkeken, ‘in het nu waren’ en het gesprek met jou aangingen?
Een gebrek aan écht contact zorgt voor problemen
Wij hebben dus veel minder écht contact met elkaar sinds de opkomst van social media. Dit is problematisch, want de lessen die je leert wanneer je écht contact hebt met onbekenden leer je niet op social media. Op WhatsApp of Instagram kun je de beste versie van jezelf zijn, maar in het echte leven lukt dit niet altijd.
Bij echte gesprekken vallen stiltes, zeg je misschien eerder dingen waar je spijt van krijgt en leer je luisteren en reageren. Je vergroot je inlevingsvermogen en sociale skills.
Inlevingsvermogen is belangrijk, want om gelukkig te zijn heb je verbinding nodig met mensen. Maar dit inlevingsvermogen en sociale skills heb je niet alleen nodig om gelukkig te zijn. Je hebt het ook nodig als je een goede baan wilt en fijne relaties wilt onderhouden.
Social media verslavingen zorgen voor een BREINVERANDERING. Ja! Dit is serieus!
Wetenschapper Susan Greenfield concludeerde ook dat smartphones ervoor zorgen dat (met name kinderen en jongeren) geen empathisch vermogen meer ontwikkelen. Zij spreekt zelfs van een breinverandering, die grote gevolgen gaan hebben voor het denkvermogen en vermogen om te voelen van mensen met een smartphone of social media verslaving.
Wanneer je écht social media verslaafd bent, zorgt dit dus voor verandering in jouw hersenen. Een breinverandering met vervelende volgen zoals angst, burn-out, depressie en een gebrek aan zingeving.
Omdat we social media verslaafd zijn nemen we geen rust
Waar mensen vroeger rustig een boek lazen op de bank, kijken we nu urenlang naar ons scherm. Hierdoor komen we niet tot rust en dit heeft grote gevolgen voor je gezondheid.
Daarnaast verveel je je nooit als je een social media verslaving hebt, en verveling is juist zo belangrijk in het leven. Wanneer je je verveelt heb je de ruimte om creatief te zijn en diep na te denken.
Ben jij social media verslaafd? Dit kun je doen
Een groot deel van de mensen, het gaat dan vooral om jongeren, kampt tegenwoordig met een social media verslaving. Wat kun je doen? Dit zijn een paar tips:
- Spreek een tijd met jezelf af dat je per dag op social media mag besteden.
- Verwijder Facebook van je telefoon, zodat je Facebook alleen maar op je computer kan checken.
- Stel op Instagram een maximale gebruikerstijd in, van bijvoorbeeld 20 minuten per dag. Instagram geeft jou een melding wanneer deze 20 minuten voorbij zijn.
- Spreek met vrienden af om je telefoon in je tas of jaszak te laten zitten tijdens het uitgaan, een etentje of een andere leuke gelegenheid.
- Spreek met jezelf af dat je ’s morgens voor 11.00 uur en ’s avonds na 19.00 uur niet op social media kijkt.
- Zet je pushberichten uit.
- Volg alleen de mensen (en wees alleen vrienden met mensen) die jij écht wilt volgen.
- Zet je telefoon eens een hele ochtend of middag (of een hele dag als je durft) op de vliegtuigstand.
- Vraag je regelmatig af wat social media toevoegt aan je leven.
- Leer mediteren/Mindfulness om om te gaan met jouw social media verslaving.
- Bekijk onze tips om je telefoon verslaving de baas te worden.
Heb jij last van een social media verslaving?
Wij zijn heel benieuwd… Ben jij social media verslaafd? Hoeveel tijd per dag besteed jij op social media, en heb je hier last van of vind je het wel prima? Laat een reactie achter in de comments, en deel jouw ervaring.
Weet je eigenlijk niet of jij verslaafd bent aan social media? Via deze link doe je een simpele test!